Wat is het zwarte gat?

“Overleven. Strijden. Met alles dat ik in me heb. Dat is het enige waar ik aan kon denken. Je bent echt heel gefocust als je wordt behandeld tegen kanker. Gek genoeg voelde dat ook heel veilig, een soort houvast. Alles draaide om mijn strijd. En iedereen hielp me daarbij.
Als de behandelingen dan zijn afgelopen denk je dat het makkelijker wordt, maar dat is niet zo. Opeens zit je in dat Zwarte Gat. Ineens moet je de draad weer oppakken. Maar hoe dan? Ik had nog steeds fysieke ongemakken, mentaal was ik gesloopt. Ik had geen enkel vertrouwen meer in mijn lichaam.
Iedereen in mijn omgeving ging over tot de orde van de dag. En ze verwachtten dat onbewust ook van mij. Maar ik was daar niet klaar voor. Ik voelde me alleen. Onbegrepen. Ik twijfelde aan mezelf, aan mijn carrière, aan de toekomst. Aan alles. En ik merk ook dat ik anders tegen zaken aan kijk.
Zal alles ooit weer bij het oude zijn? Wordt het leven ooit weer makkelijker? Gaat het weer eens als vanzelf?”
(Citaat van een ervaringsdeskundige).